Ιστορική αναγκαιότητα η κυβέρνηση της Αριστεράς*

by _/\_

1. ΣΥΡΙΖΑ «πολυφωνικός» ή πολυτασικός αλλά με κεντρική συνεκτική εκφώνηση; Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένα αριστερό κόμμα που διεκδικεί την κυβέρνηση και μάλιστα σε συνθήκες ιστορικής κρίσης;

Τα χαρακτηριστικά του μαζικού ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απαντούν στην ανάγκη να στηριχθεί αποτελεσματικά η «κυβέρνηση της Αριστεράς». Να ενισχύει την δημοκρατία, δηλαδή την «συμμετοχή» έναντι της «ανάθεσης», από τα μέλη σε σχέση με την ηγεσία, από την κοινωνία σε σχέση με την κυβέρνηση. Να μπορεί να προστατευτεί το ίδιο το «κόμμα» αλλά και να προστατεύει την «κυβέρνηση της Αριστεράς» από την συστημική επίθεση του «ρεαλισμού» και των «ειδικών της αγοράς». Να συντηρήσει τον πλούτο της συνύπαρξης και της συνεργασίας των διάφορων ρευμάτων της Αριστεράς ενισχύοντας διαρκώς το πολιτισμικό πεδίο και το ιδεολογικό αντικαπιταλιστικό στίγμα του σοσιαλιστικού στρατηγικού στόχου. Να είναι δημοκρατικός και συνάμα αποτελεσματικός.

2. Κυβέρνηση της Αριστεράς ή κυβέρνηση με κορμό τον [αυτοδύναμο] ΣΥΡΙΖΑ;

Η «κυβέρνηση της Αριστεράς» αποτελεί ιστορική πρωτοτυπία και αναγκαιότητα. Καθήκον της είναι η έξοδος – προς όφελος του κόσμου της εργασίας και της κοινωνικής πλειοψηφίας – από την κρίση του δήθεν «κανονικού» αστικού πλαισίου που σήμερα βυθίζεται στην σήψη και τα αδιέξοδα σε όλα τα επίπεδα, από την οικονομία έως την λειτουργία της δημοκρατίας. Για να επιτύχει σ’ αυτό το ιστορικό καθήκον οφείλει να είναι ταυτόχρονα φορέας ιδεών και εναλλακτικής στρατηγικής πρότασης για τον Σοσιαλισμό, ανελαστικά και μονομερώς υποστηρικτής των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων έναντι του μεγάλου κεφαλαίου, οργανωτής μιας βαθιάς και ουσιαστικά δημοκρατικής λειτουργίας της κοινωνίας με την καθοριστικά πρωταγωνιστική συμμετοχή του εργατικού και λαϊκού παράγοντα σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής, ξεκινώντας από την οικονομία.

Μια τέτοια «κυβέρνηση της Αριστεράς» δεν μπορεί να προκύψει ως σύμπραξη με οποιουσδήποτε πολιτικούς εκπροσώπους του, παλιού και σε κρίση, αστικού κόσμου και άρα δεν μπορεί να αποτελεί «κορμό» καμιάς ευρύτερης συμμαχίας πέραν της Αριστεράς, «κοινωνικής» ή «εθνικής σωτηρίας», ούτε και γενικώς «αντιμνημονιακής» π.χ. με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

3. Τι να περιμένουμε από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ;

Από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη περιμένουμε να συζητήσει ανοιχτά, χωρίς πιέσεις και προκαταλήψεις γύρω από τα παραπάνω κρίσιμα ζητήματα και να επικυρώσει με την δύναμη της ψήφου των αντιπροσώπων τον ριζοσπαστικό, αριστερό και αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ και της εναλλακτικής, πολιτικής του πρότασης.

*Συνέντευξη Γ. Σαπουνά (μέλος γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ – Αντικαπιταλιστική Πολιτική Ομάδα) στην εφημερίδα «6 μέρες» – 28/11/2012

Advertisements